Despre expeditiile noastre

“Cu Bicicleta la Mare” este o expeditie si o traditie in acelasi timp, inceputa in 2007 de Lucian Mindruta, impreuna cu un prieten, Cristi.

Nici unul nu mai facuse un drum atat de lung, asa ca a fost cu emotii prima oara. Dar au facut-o pentru ca si-au dorit sa demonstreze ca amatorii, cu ceva antrenament, pot ajunge la mare de 1 Mai cu bicicleta, fara fum si fara fumuri.

De atunci mii de oameni i-au intovarasit in aceasta expeditie anuala. Nu e o cursa, pentru ca toata lumea trebuie sa ajunga. E mai degraba un exercitiu de solidaritate in depasirea propriilor limite.

La prima vedere, marea e cam departe de București pentru un biciclist amator. 300 de kilometri? In șa? Și să mai și plătesc pentru tortura asta?

Ei bine, da. In 2015, la mare, am fost  480 de oameni la start. Ce fel de oameni? De tot felul: ciclisti de 25 de ani, care fac 5.000 km pe luna. Si veterani de 75, care se tin dupa masini in timpul liber, pe drumul spre Giurgiu. Oameni bolnavi de corpul lor, pe care il vor vesnic sanatos, dar si corporatisti care viseaza sa puna mana pe orizont si sa-l duca inapoi la serviciu, sub forma de background pentru slide-ul de vanzari….

Vorba multa? Sa va spun pe scurt despre ce e vorba.

E un mars. Unul de amatori. Nu acceptam concursuri si eroisme, pentru ca toata lumea trebuie sa ajunga intreaga si, pe cat posibil, fericita.

Asa ca pedalam in coloana, 1-2 persoane in latime, sa nu jenam traficul, cam un kilometru si ceva in lungime. Avem masini de asistenta si securitate in fata si in spate. Avem Salvare la indemana si un numar de urgenta la care puteti suna oricand. Si un autocar si-un tir la cativa kilometri in urma, in care se urca cei mai obositi. Nu lasam pe nimeni in urma, daca nu mai poate. Exista si o masina de service pentru biciclete, care rezolva majoritatea penelor.

Cum spuneam, acceptam amatori bine pregatiti. Asta inseamna ca inainte de cursa e indicat sa aveti macar o tura mai lunga, de 60- 80 km intr-o zi, precum si macar 20 de ore adunate in sa in ultima luna. Pentru ca cea mai mare durere va fi fundul.

Traseele expeditiilor le gasiti in paginile dedicate.

Pauzele sunt setate la fiecare 20 de kilometri si sunt de doua feluri: pauza de hidratare (apa si portocale) si pauza de alimentare (apa, cicolata, banane, portocale, eventual batoane). E bine sa aveti si un sandvis la voi, dar nu mai mult, ca nu e nevoie.

_ABS3968

Events - 0713

_ABS3146

Alte cateva lucruri de stiut: viteza medie pe care o tinem este de 22 de km/h. Trebuie sa fiti pregatit sa o tineti, pentru ca e mai greu daca ramaneti in spatele plutonului. Chiar si asa, puteti sa ramaneti in urma si sa luati autocarul care merge la cativa kilometri mai in spate. Esential e sa nu trageti de voi pana la limita, ci sa avem impreuna o experienta placuta.

Events - 0731Sosirea este cel mai frumos moment, cand ne si oprim pentru o bere si ceva socializare inainte de…, da, inainte de a ne urca in autocar pentru drumul inapoi! Pentru intoarcere (si inclus in pretul biletului) vom avea TIR-uri pentru bicle si autocare pentru noi. Anul trecut la mare, ca sa va faceti o idee de amploarea manifestarii, au fost 11 autocare si 5 Tir-uri…

_ABS5361

Cam astea sunt lucrurile esentiale. Costul biletelor este subventionat de sponsorii obtinuti. Asta inseamna cazare , masa de seara si micul dejun, alimentarea pe traseu, drumul inapoi si asistenta tehnica pe parcurs.

Eu am facut drumul spre mare in urma cu 8 ani, impreuna cu cel care mi-a devenit acum amic, Cristi. De atunci pedalam in fiecare an pentru ca, dincolo de a fi o actiune de masa si o demonstratie pentru sanatate si impotriva poluarii, e si o placere personala.

Va astept sa o impartim!

 Cu Bicicleta la mare 2016 – 23-24 aprilie 2016

– Cu Bicicleta in Delta 2016 – 4-5 iunie 2016

Cu Bicicleta in Transilvania 2016 – 9-10 iulie 2016

Cu Bicicleta la Sinaia 2016 – 18-19 iunie 2016

-Cu Bicicleta la Cazane 2016 – 20-21 august 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s