Cum sa te antrenezi pentru mersul pe distante lungi

Salut! Acest text se adreseaza celor care nu au mai incercat niciodata drumul la mare, cel de la munte sau alte dintre expeditiile noastre. El nu-si propune sa-ti explice ca exista minuni, ci doar sa te indrume spre o forma fizica potrivita pentru un drum lung. Tot ce scriu e din experienta mea si nu din carti. 20150426_082307 Ce anume iti trebuie pentru a ajunge cu bicla departe, adica pentru a parcurge 300 de km in doua zile? Doua lucruri: 1. Rezistenta fizica (care mi se pare mai importanta decat termenul generic “muschi”) 2. Abilitatea de a sta 10 ore pe zi in sa. Asta tine in intregime de cat de “batatorita” e partea posterioara. DSC_0785 S-o luam pe rand. Cum ne antrenam rezistenta fizica? Cea mai buna metoda e fara indoiala mersul zilnic la slujba cu bicicleta. Pentru cei mai multi bucuresteni asta inseamna 10-20 de km pe zi, ceea ce, in timp (adica vreo cateva luni) iti da un avantaj la drum lung.

Pe langa asta (sau ca inlocuitor) as recomanda o ora de bicicleta stationara (la sala), din maxim 5 segmente, fara mari pauze intre ele. In fiecare zi, daca puteti, in ultima luna de dinainte de cursa. Setarea nu trebuie sa fie cea mai grea, ci una de anduranta, pentru ca ideea e sa pedalezi mult, nu sa pedalezi din greu. Asta te ajuta sa tii ritmul in cursa. Nu exista alternativa la aceste doua activitati, desi am constatat ca oamenii care alearga zilnic au de asemenea un avantaj fata de cei care nu practica nici un sport.

Pe langa asta, antrenamentele pe sosea sunt esentiale, pentru ca iti dau cu adevarat un feed-back despre cat de pregatit esti. Poti sa tii o viteza constanta de 20 km/h fara sa-ti iasa sufletul, mai mult de 30 de minute? Atunci esti gata. Dincolo de aceste lucruri, un element esential: cursa de distanta cu bicicleta nu se potriveste cu dieta. Nu veti slabi in aceasta perioada, pentru ca trebuie sa mancati bine. Proteine in timpul saptamanii, sa faceti muschi, paste in week-end, cand si pedalam macar 50 de km in cele doua zile libere. 20150523_174411 2. Abilitatea de a sta 10 ore in sa. Cu se poate antrena asta? Pur si simplu stand in sa. Nimic nu inlocuieste asta, desi pantalonii de ciclism cu buretel ajuta in cursa pe cei mai putin batatoriti. Pe langa asta, recomand talc pentru copii, aplicat in fiecare dimineata inainte de cursele mai lungi, ca sa reduceti eventualele iritatii. 20150426_082748

Pe langa asta, nu uitati ca esentiala este o sa confortabila. Daca aveti o cursiera noua cu o sa agresiva si extrem de dura, poate ca merita in primul an sa luati una mai confortabila – eu asa am facut. Concluzii: pentru a ajunge cu bucicleta departe nu e nevioie sa fii ciclist inscris la Federatie sau Superman.

Dar e nevoie sa fii un om perseverent. Cu o luna inainte de mars, e bine sa petreceti pe bicicleta macar 7 ore pe saptamana, ideal cate una pe zi. Afara e mai bine decat pe cea stationara, dar daca ploua sau e prea urat, merge si la sala. Cat despre spinning, nu il recomand decat ca ultima solutie. Ceea ce facem noi la distanta mare nu e prea asemanator efortul de scurta durata de acolo.

Vant din spate si nu va necajiti nici cand e din fata! Considerati-l antrenament!     20150426_113635

Advertisements

3 thoughts on “Cum sa te antrenezi pentru mersul pe distante lungi”

  1. Eu nu merg cu bicla de mai mult de un an. Dar am o observatie: chiar dacă aveți pantaloni cu bazon, nu îi folosiți cu chiloți sau luați chiloți fără cusături. De când merg cu pantaloni cu bazin moale dar fără chiloți nu mai am probleme, chiar și cu șaua tare.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s