Reteta pentru Turul Frantei: ce mi-a prescris nutritionistul ca sa intru in forma intr-o luna

185 de kilometri. Si 3500 de metri de urcat – asta am de terminat in Franta, la Etape de Tour, competitia pentru amatori integrata in Tour de France.

E greu pentru un amator. E un drum de la Bucuresti la Brasov si inca doua Transfagarasane de urcat, in aceeasi zi.

Am inceput antrenamentele: cam 1,5 ore pe zi de bicicleta stationara acasa (pentru ca permite simularea de urcari mai usor decat sa plec pe aici, prin Campia Romania). Dar, in acelasi timp, am apelat si la un nutritionist.

Cam asa arata lista de urgenta pe care mi-a prescris-o si pe care am inceput-o deja:

Alive

IMG_9756Vitamine de uz general, care adauga ce nu iau din alimentatie in mod normal. Aici sunt la 2 dimineata + 1 la pranz. 9 flacoane pana in iulie…). Ce ma intereseaza aici: sa reduc oboseala si sa grabesc metabolismul, pentru ca trebuie sa si slabesc. Dap, e de urcat si e mai usor cand ai mai putin de dus!

BCAA

IMG_9757Asta iau dupa antrenament, 2 capsule de 2 ori pe zi.  Are leucina, izoleucina si valina – aminoacizi pe care organismul nu ii sintetizeaza + glutamina un minoacid pe care organismul il secreta, dar insuficient in perioade de efort intens. Teoretic, asta trebuie sa-mi creasca rezistenta fizica si sa imi scada greutatea, fara sa afecteze muschii.

CarnitAll

IMG_9759Aici sunt aminoacizi ce contribuie la cresterea nivelului de energie in toate celulele organismului, zice medicul. Ar trebui sa imi sustina … cum se zice.. sustenabil…)) ritmul cardiac si sa scada crampele. 3 capsule pe zi, dupa masa.

OctaPower

IMG_9764Teoretic, asta merge pentru cresterea energiei, vitalitatii si oxigenarii celulare. Ideea e sa creasca producerea energiei celulare in mitocondrii („uzinele energetice ale celulelor”) si stocarea ei in moleculele de ATP (moleculele astea inmagazineaza si convertesc energie, in functie de necesarul organismului). Iau cate 2 capsule / zi, dupa masa.

Acum… varsta. Astaxanthin 

IMG_9763Ma apropii de 50 si stiu ca primele probleme si cele mai grave aici vor fi: oase si muschi. Asta e un atioxidant. Ar trebui sa contribuie la reducerea durerilor articulare si musculare dupa efort fizic intens. Bine, inteleg ca ajuta si la protectia sistemului cardiovascular. O capsula pe zi, la masa, mi-a dat nutritionistul.

Inca ceva: acid hialuronic si glucosamina. Nu, nu il pun in buze…) Compusul se numeste

Glucosamine Chondroitin Hyaluronic Acid 

IMG_9758si ajuta la mobilitatea articulara, in conditii de efort. Inteleg ca e pentru sport de performanta si/sau munca dura. Participa la sinteza de colagen din cartilaje. Practic, e ca un fel de ulei de articulatii…) Castrol, gen! Din asta iau 3 capsule pe zi.

Si mai e asta:

MSM 750mg. 

IMG_9760Practic, un produs anti-durere si inflamatie osoasa / articulara. La bicicleta, dupa 150 de km intr-o zi am problema asta: se cam umfla genunchii. MSM ar trebui sa rezolve problema. Inca nu stiu, n-am facut inca distanta asta, dar sper sa reusesc in cateva zile. Pana atunci iau cate o capsula de doua ori pe zi.

Cam lunga lista, nu? Si eu m-am speriat de ea. Dar nutritionistul spune ca unele le completeaza pe altele si ca sunt, in felul asta, ajutat sa trec de limitele organismului, fara mari riscuri.

Asa sa ne-ajute Lance Armstrong…))

Va tin la curent!

Lucian Mindruta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s