CU BICICLETA IN TRANSILVANIA 2017 – un traseu pe care il poti repeta si tu!

20150719_120439Pentru cei care nu stiu de ea, tura aceasta cuprinde doua zile, sambata 3 si duminica 4 iunie 2017. Traseu: Cluj – Targu Mures (unde dormim sambata) – Sighisoara.

Plecarea e vineri, 2 iunie, din Bucuresti, cu autocarul, pentru participantii bucuresteni. Clujenii vin sambata dimineata direct la start.

Prima zi: Cluj – Targu Mures (unde si dormim).

A doua zi: Targu Mures – Sighisoara

Tura are un traseu minunat, departe de DN1, dar si diferente de nivel importante. Asa ca e pentru amatorii mai antrenati. Nu o recomandam pentru cei care au facut doar o tura prin parc in fiecare week-end: trebuie sa ai deja cateva sute de kilometri pe 2017 ca sa nu fie o experienta neplacuta. Pentru cei antrenati (si nu vorbim de ciclisti legitimati la cluburi, ci la amatori capabili de distante lungi), va fi o placere. Peisaj superb, sate linistite, trafic putin si dealuri …. tehnice…)))
20150719_112633

Pe unde mergem?

Printr-o zona pe care as numi-o “Toscana Romaniei”, un loc cu dealuri abrupte, drum prin padure, fanete nesfarsite, flori de camp si oameni putini…

De-asta si facem tura la inceput de iunie: ca sa ne bucuram de verdeata inceputului de vara, fara teama de frig sau de uscaciunea lui august.

Pe unde mergem? Pai sa vedem traseul exact.

Vineri 2 iunie, bucurestenii pleaca spre Cluj cu autocarul, circa 15.00, din parcarea Carrefour Baneasa.

Prima zi, 3 iuie. Cluj – Targu Mures

Prima zi Cluj Tg. Mures

Si iata si versiunea electronica a traseului (courtesy Kulcsar Bela):

http://www.bikemap.net/hu/route/3133138-kolozsvar-marosvasarhely/

A doua zi, 4 iunie. Targu Mures – Sighisoara:

A doua zi Tg. Mures Sighisoara

http://www.bikemap.net/hu/route/3133146-marosvasarhely-segesvar/

Am ales pentru prima zi un traseu de 106 km, care are avantajul ca e asfaltat, dar nu prea circulat. Trece prin sate si printre faneti si dealuri, are ceva diferenta de nivel (cam 1000 m) dar va vor ramane in amintire mai mult locurile decat efortul, va garantez. A doua zi e un pic mai scurt drumul, doar 99 de km, cu doar 500 m diferenta de nivel. Vom trece cu bine de el..)

20150719_102056Cateva lucruri comune la ambele zile: opririle sunt din 20 in 20 de kilometri. La toate avem apa si Isostar, iar din 40 in 40 avem si dulciuri, banane si biscuiti, pentru incarcarea cu material de “ars” in muschi, multumita Carrefour. Iaurtul – introdus la ture cu mare succes anul trecut e Danone, atat sarat cat si cu fructe.

Nu stam mai mult de 15-20 de minute la fiecare, ca sa nu ne racim si ca sa nu ajungem prea tarziu seara. Opririle au si functia de regrupare, pentru ca inevitabil unii vor pedala mai incet.

20150719_100946Sosirea in Targu Mures ne asteptam sa fie undeva la orele 19.00, cand vom avea timp de un dus rapid, inainte sa coboram la masa si la petrecere. Nu va ganditi la discoteca toata noaptea, e mai degraba o ocazie sa ne cunoastem mai bine si sa povestim exact unde ne doare, ce muschi au febra si ce intamplari am trait pe parcursul primei zile…

A doua zi avem un traseu mai sinuos, modificat fata de cel initial, tocmai pentru a folosi doar drumuri cu asfalt si a sta departe de drumul cel mai circulat (si mai drept) intre Targu Mures si Sighisoara. Acesta este recomandat de un rutierist din Ardeal si trece prin sate pitoresti, evitand muntele si off-road-ul, dar ramanand in acelasi timp la distanta de traficul greu.

Sosirea la Sighisoara se intampla in Centrul Vechi si inseamna o bere rece, selfie-uri cu eroii care suntem (sau vom fi!), un tur rapid al centrului vechi, schimb de telefoane si poze si autocar spre casa. Unii, spre Bucuresti, altii, spre Targu Mures sau Cluj.

20150719_085112Ce sa-ti iei la tine?

In primul rand trebuie sa fim pregatiti de ploaie. Nu putem schimba data, asa ca trebuie sa ne schimbam pe drum, in functie de vreme.

Nu uitati de un Nurofen sau o aspirina inainte de cursa, pentru mai putina febra musculara. Energizante? Nu recomandam. E bine ca fiecare sa pedaleze pana aproape de capatul puterilor, nu dincolo de ele. Aceasta este o cursa de amatori, deci nu avem o tinta de timp sau performanta, in afara de distanta care trebuie parcursa.

Abandon? Oricand, ne-am gandit la asta

20150719_165505

Nu e nici o rusine sa ramai in urma. Si nici macar sa abandonezi: la cativa kilometri in spatele coloanei exista un microbuz si cu remorca pentru biciclete in care va puteti odihni o vreme sau pana la capatul cursei. Nu va ganditi ca trebuie sa trageti foarte tare de voi: ideea e ca aceasta tura trebuie cel mai mult sa ne placa. Sa ne aducem aminte cu placere de ea!

In plus, pe langa acest microbuz avem asistenta tehnica de la Giant, precum si masini de escorta . Bagajele merg in microbuz, nu cara nimeni nimic in spate!

Ce asiguram noi: 

Mesele, sambata seara, mic dejun duminica dimineata, apa si dulciuri, autocarul pentru obositi, sosirea si intoarcerea acasa, asistenta tehnica, glume pe parcurs si sfaturi practice de drum… Ca acesta!

Profilul participantului:

E simplu: un amator, care are macar o ora in sa pe saptamana, de la inceputul sezonului frumos. Dar de fapt nu conteaza atat mult distanta, ci rezistenta in sa, pentru ca, pana la urma, cea mai mare problema sunt durerile in partea posterioara, nu neaparat efortul muschilor.

Apoi mai trebuie ceva: o conditie fizica normala spre buna.

Fumatorii inraiti si supra-ponderalii e bine sa se gandeasca de doua ori: aceasta tura nu e de slabit sau detoxifiat. E o tura in care facem o placere organismului prin efort. Si trebuie sa fi capabil de el fara suferinta sau riscuri. Nu acceptam de asemenea nici oameni cu probleme cardiace sau de tensiune. Insa varsta nu e un impediment: eu am 49 de ani si nea Marin Cenusa, care vine cu noi si o sa ne faca pe multi de rusine, are 78!

Va astept!

Lucian Mindruta

19 thoughts on “CU BICICLETA IN TRANSILVANIA 2017 – un traseu pe care il poti repeta si tu!”

  1. Încă sunt in dubiu daca sa ma înscriu sau nu. Dețin un KTM trekking si fac cu el cam 25 km la o ieșire cu o medie de 15 km/h (Bucuresti, semafoare, treceri de pietoni etc.) fara prea mult efort, iar statul in șa nu e o problema. As putea merge si mai mult dar nu de unul singur.. Pentru mine ar fi ceva nou si inedit. Ce ma pune pe gânduri la aceasta ieșire in Transilvania e diferența de nivel de 1000 m (dar “what goes up must come down”) si faptul ca sunt doar 40 de cicliști care pot participa care mai mult ca sigur au un antrenament serios in spate si dețin cursiere. (deci cumva un grup mai restrâns) Întrebarea mea ar fi, din experiența voastră, la edițiile precedente cum s-au descurcat “outsiderii” ca sa zic asa la prima lor ieșire de genul asta?

    Like

  2. Frumos, dar bine ar fi ca fiecare participant sa poarte tricolorul și mai ales susținerea firmelor cu statut romanesc …. doar trăim în Romania … mâine-poimâine ne va trebui dicționar în propria noastră țara … sparg pușculița și donez pentru o parte din steaguri

    Like

    1. Evenimentele noastre nu au culoare politica si nici nu fac parada de patriotism. Firmele de care vorbesti sunt inregistrate in Ro si platesc taxe aici. Eu sunt mai degraba european si ma bucur ca sunt aici, si ele si noi. Nu e nevoie de donatii, e nevoie doar de respect pentru toti cei din jurul tau si fata de optiunile lor. Eu consider ca nu am facut destul pentru Romania incat sa merit sa port steagul ei, apropo!

      Like

  3. Buna,
    Am completat formularul de înscriere luni, dar nu am primit vreo confirmare pe mail. De unde stiu daca ma încadrez in limita de 40 participanți? Sunt din Cluj Napoca.

    Like

      1. Plata am efectuat-o imediat dupa completarea formularului. Bănuiesc ca lista se va vedea dupa data de 29.05.2017, data limita de înscriere.
        Merci fain!
        George.

        Like

  4. Salutare! Nu mi-este clar ce mese sunt incluse in pachetul de Bucuresti. Am crezut ca 2 x mic dejun (Cluj si Tg Mures) si 2 x cina (Cluj si Tg Mures), insa in descriere vad mai multe variante:
    1) Plecare din Bucuresti – pret pachet 650 ron / persoana. – mic dejun si cina in Cluj Napoca si Targu Mures.
    2) Ce asiguram noi – Mesele, sambata seara, mic dejun duminica dimineata.
    Deci, cum e?
    Merci frumos.

    Like

Leave a comment