Cu bicicleta pe ploaie: cum ne pregatim

Ce ne facem daca ploua? E o intrebare care vine de la multa lume zilele astea, mai ales ca avem o prognoza dubioasa pentru week-end. Mergem pe ploaie? Am fost vreodata?

Raspuns pe scurt: da. Si da.

In cei 10 ani de bicicleta la mare, doar 5 au fost ideali din punct de vedere al vremii. In rest am avut si ploaie si vant si frig. Si nu ne-am oprit decat o data. Intr-un an din cele de la inceput, in care nu eram decat 50 de oameni, am amanat cu o saptamana. Acum nu mai e posibil: locurile la hotel (deja platite!), autocarele si autorizatiile sunt pentru week-endul asta. Trebuie sa mergem inainte.

Si, de fapt, nu asta e ideea? Ce vrem noi sa facem nu e sa demonstram ca se poate ajunge cu bicla la mare usor. Ci ca se poate ajunge si cand e greu!

Asa ca, fara panica …))) sa va spun despre cateva lucruri pe care e foarte, foarte bine sa le avem:

Pelerina de ploaie.

MAC11Exista mai multe versiuni, din experienta mea cea mai buna e cea de plastic transparent, pentru ca stii sigur ca va opri apa. Gecile de bicla asa-zis impermeabile sunt, de fapt, doar solutii de intarziere a apei: la unele vei fi ud dupa o ora, in cazul altora, dupa 3-4 Dar tot va trece apa. Doar plasticul rezolva problema. Si e si mai ieftin.

Sigur, plasticul are o mica problema: nu permite evacuarea transpiratiei, deci vei fi cumva ud… dinauntru, mai ales daca transpiri mult. Pentru asta e bine sa alegi o pelerina cu gauri speciale pentru asta, de obicei in zona de sub brate.

Pelerina e bine sa fie mai lunga, sa acopere si picioarele daca se poate. Si stati pe ea, caci daca aveti cursiera, apa de la roata din spate va ajunge in mare parte pe fund…)

Mai departe, mai jos:

Pantaloni lungi tratati contra apei

pantaloni

Ii gasiti in multe magazine, si de bike, dar si de outdoor. Sigur ca cei mai buni sunt cei facuti special pentru biking  off-road, dar care pot fi luati peste echipamentul nostru obisnuit cu buretei. Aveti grija sa fie un pic mai mari, sa fie comozi.

Mai departe, un accesoriu absolut obligatoriu, pe care e bine sa-l ai la toate drumurile, chiar si cand prognoza e buna:

Protectia de pantofi.

protectieImi aduc aminte ca odata, in drumul de la Amara la Harsova, pe o ploaie mocaneasca rece, primul lucru care a inghetat au fost picioarele, in adidasii uzi. Solutia? Ne-am cumparat de la benzinarie doua pungi de plastic si ne-am infofolit laba piciorului in ele.

Acum nu mai e nevoie de asta, pentru ca exista o solutie impermeabila, pe care o recomand si o gasiti in multe magazine, din care unul e aici.

 

RockBros-Cycling-font-b-Helmet-b-font-font-b-Covers-b-font-Waterproof-Windproof-Dustproof-UltralightInca ceva, mai greu de gasit:

Husa pentru casca.

E o chestie simpla, de fas, dar eu inca n-am vazut inca pe la noi. Poate si pentru ca biciclistul roman merge doar pe vreme buna? Nu stiu. Daca stiti undeva, lasati o adresa la comment. Stiu ca eu mi-am luat-o pe a mea din Germania. Alternativa la ea? Casca de placa, pe care eu o folosesc iarna si in care fireste ca nu ploua. Dar e mai mare, mai grea, si te cam incinge cand sunt peste 15 grade afara.

IMG_0223

Dincolo de asta nu uitati manusi (complete, pot fi si din cele de ski), precum si ochelari transparenti, foarte buni pe ploaie, caci e mai rau ca apa sa-ti intre in ochi decat sa se puna pe lentila, de unde o poti sterge din cand in cand.

Acestea fiind spuse, eu va urez curaj: mersul pe ploaie cu bicicleta nu e un capat de tara. Trebuie sa fim mai atenti la viraje, caci cauciucurile slick de pe cursiera aluneca mai tare.

Dar se poate. Se poate merge. Se poate ajunge. Si satisfactia e cu atat mai mare!

8 thoughts on “Cu bicicleta pe ploaie: cum ne pregatim”

  1. Ca soluție eficienta și ieftină pentru mâini, va recomand sa purtați pe deasupra mănuși chirgicale sau mănuși de menaj.

    Like

  2. Nu mai visați la huse de casti scumpe branduite cu diverse.
    Keep it simple!
    Există de minim jumătate de secol prostii de-alea de unica folosință care le pui în cap sa nu te uzi când faci dus. Sunt atât de ieftine ca se dau gratis prin hoteluri. Se întind suficient sa fie puse peste casca.

    Like

  3. Cu putina imaginație, căștile de dus pot acoperi și încălțămintea.
    Nu uitați. Keep it simple. Soluțiile sunt mai la îndemână decât credeți.

    Dacă cineva poate posta și pe facebook toate cele 3 idei, este ok. Eu nu am cont.

    Like

  4. Banala casca dus poate proteja și șaua atunci când nu stam pe ea.
    Sunt multe șei cu perforații, care ar ajunge sa musteasca de apa.

    Like

Leave a comment